Tygodniowy pobyt naszych gości obfitował w liczne spotkania i wyjazdy. Uczestnicy programu pt. „Wyobraź sobie lepszy świat” wizytę w szkole rozpoczęli od wspólnie przygotowywanego śniadania w formacie znanego programu Masterchef. Zadaniem uczniów było przyrządzenie dań wg konkretnych wytycznych z uwzględnieniem poziomu wartości odżywczych. Należało wykazać się nie tylko wiedzą merytoryczną, lecz również umiejętnościami kulinarnymi.
Tego samego dnia na pokładzie Kapitana Cook’a mieliśmy okazję poznać przemysłową część Szczecina od strony wody; wieczorem zaś grupa integrowała się w kręgielni. Mimo bardzo niegościnnej pogody (lało jak z cebra), humory dopisywały, a uczestnicy projektu coraz lepiej się poznawali.
W kolejne dni międzynarodowa grupa polsko-włosko-hiszpańska odwiedziła Ośrodek Energii Odnawialnej w Ostoi, Nadleśnictwo w Kliniskach, Oczyszczalnię Ścieków Pomorzany, Elektrownię Geotermalną w Pyrzycach oraz żubry w Wolińskim Parku Narodowym. Zajęcia, które zostały zaproponowane uczestnikom projektu, miały przybliżyć tematykę ekologiczną. Były one świetnym starterem do rozpoczynających się zajęć ze zrównoważonej gospodarki, które prowadzone są we wszystkich partnerskich szkołach.
Podczas spotkań w ramach przedmiotu „Zrównoważona gospodarka” uczniowie zdobędą wiedzę w zakresie: środowiska i zmian klimatu, nowych nawyków konsumpcyjnych i realizacji dobrych praktyk w zakresie ochrony planety, zrównoważonego rozwoju i zasobów energetycznych planety. Planowane są również liczne wyjścia i wycieczki w ciekawe miejsca.
Wracając do wizyty, wszystkie zaplanowane aktywności miały charakter edukacyjny, jednakże nie zabrakło również wielu elementów rozrywkowo – kulturalnych. Zwiedzaliśmy Szczecin, podziwialiśmy panoramę miasta z 22 piętra pewnej kawiarni, uczyliśmy się jeździć na wrotkach, skakać w jump parku, a nasi goście entuzjastycznie spędzali swój wolny czas na zakupach.
Tydzień upłynął bardzo szybko, uczestnicy projektu się zżyli – tym bardziej, że goście mieszkali w domach naszych uczniów – mieli więc okazję do poznawania polskich tradycji i kuchni (która naprawdę im smakowała). Polskie rodziny stanęły na wysokości zadania, kolejny raz potwierdzając słuszność opinii o wyjątkowej „polskiej gościnności”.
Śmiało można stwierdzić, że wizyta była udana, owocna i sprawiła wszystkim dużo radości. Kolejne spotkanie uczestników projektu odbędzie się w marcu, odwiedzimy wtedy naszych włoskich partnerów.
A w międzyczasie wszyscy jesteśmy w serdecznym, mailowym kontakcie.